MIELIPITEEMME
Suomen Historia | Suomen Nykyaika | Suomen Politiikka | Suomen Turvallisuuspolitiikka | Suomen Tulevaisuus
Mikä on Pohjantähden osuus Ajanlaskujärjestelmässä?
08.08.2019.

Kuva 1: NASA. Pohjantähden tähtikuvio.

Pikkukarhun tähdistöön kuuluva Pohjantähti, on kautta aikain käytetty suunnistamiseen niin maalla kuin merelläkin. Auriko on "päivän tähti" joka näyttää Etelän ilmansuunnan ja Pohjan-tähti on "yön tähti" joka näyttää Pohjoisen ilmansuunnan. Pohjantähti -nimellä on monta eri merkitystä riippuen muunmuassa siitä käytetäänkö "h-kieltä" tai ei.


Kuva 2: Maailma Avaruudessa ilman varjostusta, Pohjantähden suunnasta katsottuna.

Kuva 2:een on lisätty Napapiiri joka on myös Polaarivuorokauden (Kaamoksen) raja. Polaariyö on kun Maailma ei ole laisinkaan kallistunut Aurinkoa kohden ja Aurinko on matalimmillaan horisontin takana. Aurinkoa ei nähdä laisinkaan Polaariyön aikana. Polaariyö päättyy kun Uusi Vuosi alkaa (Talvipäivän seisaus).

Polaaripäivä on Polaariyön vastakohta. Polaaripäivä on vuoden 180:s vuorokausi jolloin on Keskikesä (Juhannus). Mailmaan Pohjoisen osan kaltevuus Aurinkoa kohden on maksimissaan ja Aurinko näkyy ja on korkeimmilaan horisontin yläpuolella niin päivällä kuin yölläkin.

Mutta miten ylläoleva liittyy Pohjantähteen?

Kun seuraat Pikkukarhun tähtikuvion Pohjantähteä puolen tunnin välein talvi-iltana, se näyttää nousevan, liikkuvan ja laskevan. Samalla tavalla niin kuin Aurinko näyttää nousevan, liikkuvan ja laskevan. Tähtien "liikkuminen" on illuusio joka johtuu siitä että että Maalima pyörii. Kun pyörit hitaasti ympyrää huoneessasi, kaikki mitä huoneessasi on näyttää liikkuvan ympärilläsi.

Pohjantähteä seuraamalla teet havinnon, että se "kiertää soikeaa ympyrää taivaalla". Mitä korkeammalla olet Pohjoisessa, sitä pyöreämmän ja pienemmän ympyrän se näyttää tekevän. Ympyrä jonka Pohjantähden näennäinen liike tekee on Kello ja/tai Asteikko jonka viisari on Pohjantähti.

Kokonaisen ympyrän sen voi nähdä tekevän Napapiirillä tai korkeammalla Pohjoisessa varsinkin Uuden Vuoden (Talvipäivän seisauksen) lähestyessä tai sen aikana. Me voimme tehdä havaintoja Pohjantähdestä, ja Pohjantähden suunnasta voidaan tehdä havaintoja meistä.


Kuva 3: Pohjantähden tekemä halkaisija jos Maailma ei pyörisi.

Jos Maailma ei pyörisi, Maailman keniumisen johdosta Pohjantähti näyttäisi tekevän halkaisijan kaltaista liikettä. Halkaisija kaikkiin muihin edellisiin tietoihin yhdistettynä, on Napapiirin halkaisija.


Kuva 4: Pohjantähden tekemä halkaisija, Maailman pyöriminen sekä kaltevuus yhdistettynä.

Jaamme Napapiirin halkaisijan kuudella ja lisäämme Maailman pyörimisliikkeen. Tällä tavalla saamme esille Kuva 4:ssä esitetyn Arktisen alueen + ja - jaon kuukauden tarkkuudella. Tarkkuutta voidaan lisätä vuorokauden tarkkuudeksi, tunnin tarkkuudeksi, minuutin tarkkuudeksi tai sekunnin tarkkuudeksi - jotka vastaavat millimetrejä, senttimetrejä, metrejä ja niin edelleen. Esimerkiksi halkaisijan pituus voidaan tarpeen niin vaatiessa määritellä millimetrin tarkkuudella.

Pohjantähti ja sen näennäinen liike johtuen Maailman pyörimisestä, kaikessa yksinkertaisuu-dessan on peilikuva Maailman Ajanlaskusta. Se on Kello ja/tai Asteikko jolla on suora, moni-tasoinen ja moniulotteinen yhteys Maailman Ajanlaskuun sekä Aurinkokunnan Ajanlaskuun. Pohjantähden suunnasta tehty näkökulma, on kolmas näkökulma kaikkine näkökantoineen.

Lukijoiden palaute sivujen sisällöstä on meille tärkeää. Jos havaitset puutteen tai virheen, tai et ymmärrä jotain sivulla esitettyä asiaa, tai haluat muuten vaan kommentoida sisältöä yleensä, ystävällisesti ota yhteyttä Palautetta Ajanlasku -osion kaavakkeella.

Matti E Simonaho, 9.3.1 (NSC, ETS, STS, MWTS)

WWW.MIELIPITEEMME.FI
VERKKOTUNNUKSEN HALTIJA JA SIVUSTOKOKONAISUUS © MATTI E. SIMONAHO (2007) 2020.
JAVA™ SCRIPT © BY DYNAMIC DRIVE AND MATTI E SIMONAHO. ID13090512091612200505131305-0609.
4192410 SIVUN NÄYTTÖÄ 01.02.2015 - 28.2.2020.