MIELIPITEEMME
Suomen Historia | Suomen Nykyaika | Suomen Politiikka | Suomen Turvallisuuspolitiikka | Suomen Tulevaisuus
Ajanlaskujärjestelmän sanastoa.
03.08.2019.

Kuva 1: "Kaikki yhdessä ja yksi kaikessa".

Pyynnöstä tälle sivulle kerätään Ajanlaskujärjestemään kuuluvaa ja Ajanlaskujärjestemässä käytettyjä sanoja sekä yksinkertainen selvitys niille. Tämä sivu on tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa.

Pohjantähden Kalenteri

Maailman Ajanlasku/Ajanlaskujärjestelmä (MA)
Maailmalla on oma Ajanlaskujärjestelmä jolla on yhteys Aurinkounnan Ajanlaskujärjestelmään.

 • Maallinen
  Näkökulma tai Näkökanta jostain Maasta katsottuna Maailmassa. Katso "Näkökulmat ja näkökannat" Arviointiohjeita -osiossa.
 • Maailmallinen
  Maailmallinen näkökulma tai näkökanta on pätevä kaikkialla Maailmassa kielestä riippumatta. Esimerkiksi "Yksi plus Yksi on Kaksi" on Maallinen (Maa ja kieli: Suomi), mutta on Matemaattisesti se on pätevä kaikkialla Maailmassa kielestä riippumatta.
 • Kaltevuus
  Maailman Pohjoinen - Etelä -akselin kaltevuus on perustavanlaatuisesti Uutena Vuotena (Keskitalvi, Talvipäivän seisaus) 000.000.°, josta se 6 kuukauden aikana kasvaa 23,439°:een. Kuuden kuukauden jälkeen kaltevuus vähenee 000.000° saakka. Kaltevuus Kesään päin, esimerkiksi Keskikevät, kirjataan 11.71°+ kun taas Keskisyksy, jolloin Kaltevuus on Talvea päin, kirjataan 11.71°-.
 • Uusi Vuosi (Talvi, Keskitalvi, Talvipäivän seisaus)
  Uusi Vuosi on kun Pohjoinen osa Maailma ei ole kallistunut Aurinkoa kohden laisinkaan. Aika, Asteet ja kallistuma ovat 00:00:00™v000.000° vastaavasti 000.000°.
 • Keskikevät (Kevät, Kevätpäivän seisaus)
  Kevätpäivän seisaus on kun Pohjoinen osa Maailmaa Uuden Vuoden jälkeen on kallistunut Aurinkoa kohden 011.719°+. Vuoden 90 vuorokausi jolloin Maailman Pohjoinen-Etelä -akseli on 090.000° kulmassa Aurikoon.
 • Keskivuosi (Kesä, Keskikesä, Juhannus)
  Keskivuosi on 180 vuorokautta Uudesta Vuodesta, jolloin Maailman Pohjoinen on kallistunut 23,439° Aurinkoa kohden.
 • Keskisyksy (Syksy, Syyspäivän seisaus)
  Syyspäivän seisaus on kun Pohjoinen osa Maailmaa Keskivuoden jälkeen on kallistunut Aurinkoa kohden 011.719°-. Vuoden 270 vuorokausi jolloin Maailman Pohjoinen-Etelä -akseli on 090.000° kulmassa Aurinkoon.
 • Arktinen (Pohjoisnapa-alue)
  Arktinen tarkoittaa Pohjoisnapaa sen Napapiiriin saakka.
 • Anti-Arktinen (Etelänapa-alue)
  Anti-Arktinen tarkoittaa Etelänapaa sen Napapiiriin saakka. Kun Pohjoinen kallistuma on 00.00°, Etelän kallistuma on 23.43°. Monessa asiassa Anti-Arktinen (Etelänapa-alue) on Arktisen (Pohjoisnapa-alue) vastakohta - joka on syy Anti-Arktinen -nimelle. Kielihistori-assa on Anti-Arktinen -sanoista jäänyt i -kirjain pois; Antarktinen.
 • Napapiiri, Polaariyö ja Polaaripäivä (Kaamos ja Yöttömät yöt)
  Napapiiriin kuuluu niin kutsutut Polaariyön ja Polaaripäivän rajat.

  Polaariyö on kun Maailma ei ole laisinkaan kallistunut Aurinkoa kohden ja Aurinko on matalimmillaan horisontin takana. Aurinkoa ei nähdä laisinkaan Polaariyön aikana. Polaariyö päättyy kun Uusi Vuosi alkaa (Talvipäivän seisaus).

  Polaaripäivä on Polaariyön vastakohta. Polaaripäivä on vuoden 180:s vuorokausi jolloin on Keskikesä (Juhannus). Mailmaan Pohjoisen osan kaltevuus Aurinkoa kohden on maksimissaan ja Aurinko näkyy ja on korkeimmilaan horisontin yläpuolella niin päivällä kuin yölläkin.

Aurinkokunnan Ajanlasku/Ajanlaskujärjestelmä (AA)
Maailman lisäksi, Aurinkokunnan Ajanlaskujärjestelmään kuuluvat kaikki Planeetat ja/tai Maailmat jotka kiertävät Aurinkoa. Kun NASA:n tietojen mukaan tarkastelemme kauimmaksi tunnustetun planeetan Neptunuksen kiertoradan, Aurinkokunnan säde on 4545 miljardia kilometriä ja halkaisija 9,09 miljardia kilometriä.

 • Avaruudellinen
  Näkökulma tai Näkökanta Avaruudesta katsottuna. Katso "Näkökulmat ja näkökannat" Arviointiohjeita -osiossa.
 • Aurinkovuosi
  Maailma kiertää Auringon 365:ssä vuorokaudessa, mutta Maailman Ajanlaskujärjestel-män mukaan Maailman vuosi on 360 vuorokautta. Näin ollen Maailman Uusi Vuosi alkaa aina eri kohdasta Aurinkoa kiertävällä radalla. Eri kohtia on 72. 1 Aurinkovuosi (AV) on 72 Maailman vuotta.
 • Universaalinen
  Universaalinen tarkoittaa jotain reaali- ja käsitteellistieteellistä asiaa joka on pätevä niin Maailmassa kuin Avaruudessakin.

Linnunradan Ajanlasku/Ajanlaskujärjestelmä (LA).

 • Sanastoa

Lukijoiden palaute sivujen sisällöstä on meille tärkeää. Jos havaitset puutteen tai virheen, tai et ymmärrä jotain sivulla esitettyä asiaa, tai haluat muuten vaan kommentoida sisältöä yleensä, ystävällisesti ota yhteyttä Palautetta Ajanlasku -osion kaavakkeella.

Matti E Simonaho, 9.3.1 (NSC, ETS, STS)

WWW.MIELIPITEEMME.FI
VERKKOTUNNUKSEN HALTIJA JA SIVUSTOKOKONAISUUS © MATTI E. SIMONAHO (2007) 2020.
JAVA™ SCRIPT © BY DYNAMIC DRIVE AND MATTI E SIMONAHO. ID13090512091612200505131305-0609.
4192455 SIVUN NÄYTTÖÄ 01.02.2015 - 28.2.2020.